


Nishime je nejvyváženější způsob úpravy zeleniny (a nejen jí). Připravte si zeleninu tímto způsobem a využijte ještě více její léčebný potenciál. Já jsem tentokrát zvolila pórek, jarní cibulku, mrkev a ředkev daikon. Vybírat ale můžete libovolné druhy.
Postup
- Omytou zeleninu nakrájejte, ale nepromíchejte jednotlivé druhy.
- Použijte ideálně užší a vyšší hrnec a zeleninu skládejte do vrstev v tomto pořadí:
- zelenina listová (například pórek, jarní cibulka, řapíkatý celer)
- zelenina kulatá (kedlubna, dýně, zelí, kapusta, květák, brokolice)
- zelenina kořenová (mrkev, petržel, pastinák případně celer)
- Jinými slovy, zelenina, která se vaří kratší dobu bude dole, ta, která se vaří déle bude nahoře. Tímto způsobem se energie promíchají a vznikne velice vyvážený pokrm s léčebným potenciálem.
- Zeleninu osolíme a zalejeme vodou opatrně tak, aby se zelenina nepromíchala. Voda jde vidět, ale nesahá nad zeleninu.
- Vaříme do změknutí. Doba varu se mění od charakteru zeleniny, zhruba od 5-20 minut.
Další poznámky k receptu
- Zeleninu můžete libovolně kombinovat, záleží, co zrovna máte v lednici 🙂
- Další možná kombinace: například pórek, dýně, kořen petržele anebo pórek, zelí, mrkev atd.
- Pokud Vám zbyde voda po uvaření zeleniny, můžete ji vypít jako léčebný nápoj
- Já zeleninu nishime servírovala s pohankovo-špaldovýma placičkama, uvařeným hrachem a pickles z červeného zelí a řepy. Získala jsem tak kompletní talíř.
Suroviny
- zelenina – více druhů
- např. pórek, ředkev, mrkev
- sůl
- voda
Napsat komentář