


Hrachová kaše. Jídlo, které (nejen) naše děti u nás doma milují …
Postup
- Hrách namočíme přes noc, propláchneme a vaříme v nové vodě spolu s kouskem mořské řasy a majoránkou podle návodu. Můžeme vařit klidně i déle, nevadí, když se hrách rozvaří.
- Oloupeme si cibule. Dvě z nich nakrájíme na kostičky (nemusí být úplně malé), a osmažíme spolu se solí na oleji dozlatova.
- Pokud máte v hrachu příliš vody, slejeme ji a necháme stranou. Do hrachu vmícháme osmaženou cibulku a ještě asi 4-5 minut povaříme. Rozmixujeme, v případě potřeby doředíme vodou, kterou jsme původně slili.
- Ochutíme ume octem.
- Zbylé dvě cibule nakrájíme na kolečka či půlkolečka a osmažíme na oleji do zhnědnutí. Můžeme použít stejnou pánev, není třeba ji umývat.
- Hrachovou kaši podáváme ozdobenou osmaženou cibulkou, s obilovinou, kopečkem pickles a kouskem čerstvé zeleniny např. listem salátu či ředkvičkou.
Další poznámky k receptu
- Luštěniny namáčíme ideálně přes noc a vždy je vaříme s mořskou řasou a kořením jako je majoránka, saturejka anebo bazalka. Zvýšíme tak jejich stravitelnost.
- Luštěniny je dobré servírovat spolu s obilovinou, získáme tak kompletní bílkovinu. Já servírovala s pohankovo-špaldovýma placičkama.
- Pokud časově stihnete, bylo by dobré přidat ještě například napařený kus květáku, brokolice, anebo jakékoliv jiné zeleniny.
- Jídlo nikdy nedosolujeme na talíři, sůl potřebujeme do jídla zabudovat na počátku vaření. Proto cibulku, kterou smažíte se solí osolte dostatečně-musí nám pak osolit všechnu hrachovou kaši. Já bych na dané množství dala asi 2 lžičky soli.
- Ume ocet je dochucovadlo, které zároveň jídlo také dosolí, je třeba s tím počítat.
- Pokud je Vás doma méně anebo nechcete jíst kaši několikrát za sebou, určitě nevařte celé půlkilové balení. Luštěniny jsou zdraví velice prospěšné, ale neměly by se jíst ve velkém množství.
Suroviny
- 500 g bio hrachu
- voda
- 4 cibule
- olej
- sůl
- majoránka
- kousek mořské řasy (cca 3×3 cm)
- ume ocet
Napsat komentář