Špaldovo-ořechové halušky s kysaným zelím a celerovým špekem

Tyto halušky nejsou bezlepkové, ale také nejsou z brambor, které používáme minimálně. V kombinaci s kysaným zelím a celerovým špekem jsou vynikající.

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji.
  2. Do mísy nasypejte krupici, mouku, mleté vlašské ořechy, sůl, přidejte vejce, lžíci oleje a vodu a vypracujte těsto. Pokud bude těsto příliš tuhé a nešlo by protlačit přes haluškové síto, přilejte ještě trochu vody.
  3. Těsto si rozdělte na dvě části a protlačujte ho přes síto na halušky do vroucí vody. Nechte halušky vyplavat, povařte ještě další 4-5 minut a vylovte cedníkem. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
  4. Celer oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky. Na pánvičce si rozpalte olej, nemusíte úplně šetřit, chceme, aby byl celer křupavý. Vložte celer, osolte a opékejte do zezlátnutí celeru.
  5. K hotovým haluškám přidáme kysané zelí (vodu vytlačte), promíchejte a navrch posypejte celerovými „špeky“.

Další poznámky k receptu

  • U receptu na halušky jsem se inspirovala v kuchařce Hanky Zemanové. Tyto halušky jsou opravdu báječné.
  • Celerový špek je verze špeku pro vegetariány. Ač má celer pro mnohé nevábnou chuť, takto upravený chutná i mnohým, kteří ho běžně nejedí.
  • Kysané zelí použijte ideálně domácí, pokud nemáte, můžete zvolit například bio zelí Seeburger (kupuji v DM).
  • Pokud máte raději halušky s bryndzou, je možné udělat kombinaci s bryndzou a celerovým špekem. (tuto verzi děláme zřídka, běžně mléčné výrobky nejíme)


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *