


Rychlý oběd, který může být hotový do 30 minut. Placičky bez lepku, bez vajec a navíc obohacené semínky.
Postup
- Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud je starší, vyberte z ní semínka Osolte a nechte chvíli v sítku vykapat. Já na závěr přitlačila i rukama, abych se opravdu zbavila veškeré přebytečné vody.
- Vodu z cukety buďto vylijte anebo použijte do polévky. K cuketě přidejte rýži, ovesné vločky (pokud máte jemné, tak vcelku, pokud ne, můžete je nejprve rozmixovat na mouku), semínka, majoránku a prolisovaný česnek. Ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.
- Opékejte na pánvi v malé vrstvě oleje. Neotáčejte příliš brzy, aby se Vám netrhaly.
- Servírujte s mléčně kvašenou zeleninou a troškou zeleniny čerstvé.
Další poznámky k receptu
- Kdyby bylo těsto příliš řídké, přidejte vločky.
- Já dělala placičky ve dvou verzích, jednou podle tohoto receptu, jednou bez rýže a vloček, namísto nich jsem použila pohankovou mouku (buďto seženete přímo mouku, já si ale raději melu pohanku kroupu na mlýnku anebo si ji na mouku rozmixujte)
- pokud nemáte lněná semínka, použijte jakákoliv jiná (sezam, slunečnice, …)
- Doporučuji velkou pánev, aby šlo smažení rychle od ruky. Já mám obyčejnou z Ikea, placičky se nepřichytávají a jdou obracet hezky i bez vajec a lepku. …
- Jestli máte rádi česnek, přidejte klidně více.
- Pokud použijete majoránku čerstvou, placičky budou mít krásně výraznou chuť
- Jestli chcete mít jídlo kompletní, přidejte si asi 2 lžíce luštěniny (já použila zavařenou cizrnu z DM)
Suroviny
- 1 středně velká cuketa
- 5 lžic bezlepkových ovesných vloček
- 5 lžic uvařené bílé rýže
- 5 lžic lněného semínka
- sůl
- majoránka
- 2 stroužky česneku
Napsat komentář