


Tento dezert nás v poslední době velmi nadchl. Ač není z mléka, svou chutí nám připomíná dávný termix. Jedná se o krém z kešu ořechů a kokosové zakysané smetany, sypaný posypkou z opražených lískových oříšků.
Postup
- Kešu si nechte namáčet přes noc anebo alespoň pár hodin.
- Do mixéru vložte namočené kešu (vodu vylijte), kokosovou smetanu, citrónovou šťávu, javorový sirup, kokosový olej, vanilku a vše dohromady mixujte až získáte hladký krém. Pokud se Vám to nedaří, přilijte trochu rostlinného mléka a v mixování pokračujte.
- Kešu krém naplňte to skleniček.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oříšky vysypejte do pekáčku a opékejte v troubě asi 20 minut. Semtam je během této doby promíchejte. Hlídejte, ať se nepřepálí, každá trouba peče trochu jinak.
- Oříšky nechte vychladnout, poté je vložte do mixéru a párkrát prožeňte mixérem, až dostanete hrubší posypku. Přimíchejte trochu sušené třtinové šťávy (případně třtinového či kokosovéhu cukru) a promíchejte.
- Dezert posypte oříškama, můžete také přizdobit malým množstvím ovoce.
Další poznámky k receptu
- Pokud nemáte čas kešu ořechy namáčet, dají se také spařit vroucí vodou a nechat pouze 30 minut.
- „Zakysanou kokosovou smetanu“ respektive rostlinnou alternativu zakysané smetany z rostlinného mléka kupuji v Lidlu anebo Kauflandu (PlantON Creamo)
- Místo javorového sirupu můžete použít jiný sirup či slad.
- Já kešu krém mixuji ve výkonném mixéru, ale měl by to zvládnout i klasický ponorný mixér.
- Lískooříškový posyp je dobrý i bez přidaného cukru, stejně tak jako samotné pražené (nerozmixované) oříšky. Třtinovou šťávu přidávám zcela vyjimečně.
- Tento dezert můžete připravit dětem jako svačinku do školy.
Suroviny
- 300 ml namočených kešu ořechů
- 200 g zakysané kokosové smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky kokosového oleje
- špetka vanilky
- trocha rostlinného mléka
POSYP
- lískové oříšky
- třtinová Panela (sušená třtinová šťáva)
Napsat komentář