Kešu krém s lískooříškovým posypem

Tento dezert nás v poslední době velmi nadchl. Ač není z mléka, svou chutí nám připomíná dávný termix. Jedná se o krém z kešu ořechů a kokosové zakysané smetany, sypaný posypkou z opražených lískových oříšků.

Postup

  1. Kešu si nechte namáčet přes noc anebo alespoň pár hodin.
  2. Do mixéru vložte namočené kešu (vodu vylijte), kokosovou smetanu, citrónovou šťávu, javorový sirup, kokosový olej, vanilku a vše dohromady mixujte až získáte hladký krém. Pokud se Vám to nedaří, přilijte trochu rostlinného mléka a v mixování pokračujte.
  3. Kešu krém naplňte to skleniček.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oříšky vysypejte do pekáčku a opékejte v troubě asi 20 minut. Semtam je během této doby promíchejte. Hlídejte, ať se nepřepálí, každá trouba peče trochu jinak.
  5. Oříšky nechte vychladnout, poté je vložte do mixéru a párkrát prožeňte mixérem, až dostanete hrubší posypku. Přimíchejte trochu sušené třtinové šťávy (případně třtinového či kokosovéhu cukru) a promíchejte.
  6. Dezert posypte oříškama, můžete také přizdobit malým množstvím ovoce.

Další poznámky k receptu

  • Pokud nemáte čas kešu ořechy namáčet, dají se také spařit vroucí vodou a nechat pouze 30 minut.
  • „Zakysanou kokosovou smetanu“ respektive rostlinnou alternativu zakysané smetany z rostlinného mléka kupuji v Lidlu anebo Kauflandu (PlantON Creamo)
  • Místo javorového sirupu můžete použít jiný sirup či slad.
  • Já kešu krém mixuji ve výkonném mixéru, ale měl by to zvládnout i klasický ponorný mixér.
  • Lískooříškový posyp je dobrý i bez přidaného cukru, stejně tak jako samotné pražené (nerozmixované) oříšky. Třtinovou šťávu přidávám zcela vyjimečně.
  • Tento dezert můžete připravit dětem jako svačinku do školy.


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *