Nishime – zelenina vařená ve vrstvách

Nishime je nejvyváženější způsob úpravy zeleniny (a nejen jí). Připravte si zeleninu tímto způsobem a využijte ještě více její léčebný potenciál. Já jsem tentokrát zvolila pórek, jarní cibulku, mrkev a ředkev daikon. Vybírat ale můžete libovolné druhy.

Postup

  1. Omytou zeleninu nakrájejte, ale nepromíchejte jednotlivé druhy.
  2. Použijte ideálně užší a vyšší hrnec a zeleninu skládejte do vrstev v tomto pořadí:
  3. zelenina listová (například pórek, jarní cibulka, řapíkatý celer)
  4. zelenina kulatá (kedlubna, dýně, zelí, kapusta, květák, brokolice)
  5. zelenina kořenová (mrkev, petržel, pastinák případně celer)
  6. Jinými slovy, zelenina, která se vaří kratší dobu bude dole, ta, která se vaří déle bude nahoře. Tímto způsobem se energie promíchají a vznikne velice vyvážený pokrm s léčebným potenciálem.
  7. Zeleninu osolíme a zalejeme vodou opatrně tak, aby se zelenina nepromíchala. Voda jde vidět, ale nesahá nad zeleninu.
  8. Vaříme do změknutí. Doba varu se mění od charakteru zeleniny, zhruba od 5-20 minut.

Další poznámky k receptu

  • Zeleninu můžete libovolně kombinovat, záleží, co zrovna máte v lednici 🙂
  • Další možná kombinace: například pórek, dýně, kořen petržele anebo pórek, zelí, mrkev atd.
  • Pokud Vám zbyde voda po uvaření zeleniny, můžete ji vypít jako léčebný nápoj
  • Já zeleninu nishime servírovala s pohankovo-špaldovýma placičkama, uvařeným hrachem a pickles z červeného zelí a řepy. Získala jsem tak kompletní talíř.


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *