Omáčka ze zelených fazolek bez mléka

Odlehčená omáčka ze zelených fazolek, bez mléka a mouky. Základ omáčky tvoří pouze a jenom zelenina.

Postup

  1. Připravte si fazolky, umyjte je a odkrojte z nich stopky.
  2. Oloupejte cibuli, oškábejte cuketu (není nutné) a pokud je patizon starší, vydlabejte z něj semínka (můžete nechat do zeleninového vývaru).
  3. Cibuli nakrájejte na větší kostky a opékejte spolu se solí (cca 1 lžička) ve vrstvě oleje buďto na pánvičce anebo přímo v hrnci s tlustším dnem, ve kterém budete omáčku mixovat.
  4. Až začne cibule zlátnout, přidejte na větší kostky pokrájenou cuketu a patizon a dále opékejte ještě dalších 10 minut. Můžete i déle, omáčka pak bude ještě chutnější.
  5. Ohřejte si zeleninový vývar případně vodu a směs zalijte. Nedávejte příliš, asi tak do poloviny výšky zeleniny, zakryjte pokličkou a duste doměkka (občas promíchejte). Na závěr omáčku zahustěte kudzu případně kukuřičným škrobem, který si rozmícháte v trošce studeného vývaru anebo vody, vlejete do omáčky a povaříte 1-2 minuty. Hotovou omáčku rozmixujte ponorným mixérem spolu se zhruba 3 lžícemi rostlinné smetany.
  6. Omáčku můžete ochutit pepřem, sojovou omáčkou či umeoctem.
  7. Dejte si vařit vodu, osolte ji a povařte připravené fazolky do změknutí. Pokud chcete, aby zůstaly hezky zelené, ihned po dovaření je schlaďte ve studené vodě.
  8. Do hotové omáčky vložte fazolky celé, případně pokrájené na menší kousky.

Další poznámky k receptu

  • Zeleninu do základu omáčky můžete střídat, dá se použít také pastiňák, petržel, bílá část pórku, košťál z květáku či brokolice… Já použila žlutou mladou cuketu, která mi přijde chuťově jemnější a výraznější a mladý patizon.
  • Fazolky si můžete uvařit už před samotnou přípravou omáčky, ale snažíme se, aby zelenina byla co možná nejvíce čerstvá/čerstvě uvařená, proto jsem fazolky vařila až na závěr.
  • Olej můžete použít libovolný, já hodně používám olej olivový, sezamový anebo slunečnicový.
  • Smetanu jsem použila mandlovou, ale můžete použít libovolnou rostlinnou smetanu.
  • Jako přílohu použijte libovolnou obilovinu, my jsme tentokrát netradičně servírovali se žitnýma haluškama 🙂


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *