Odlehčená omáčka ze zelených fazolek, bez mléka a mouky. Základ omáčky tvoří pouze a jenom zelenina.
Postup
- Připravte si fazolky, umyjte je a odkrojte z nich stopky.
- Oloupejte cibuli, oškábejte cuketu (není nutné) a pokud je patizon starší, vydlabejte z něj semínka (můžete nechat do zeleninového vývaru).
- Cibuli nakrájejte na větší kostky a opékejte spolu se solí (cca 1 lžička) ve vrstvě oleje buďto na pánvičce anebo přímo v hrnci s tlustším dnem, ve kterém budete omáčku mixovat.
- Až začne cibule zlátnout, přidejte na větší kostky pokrájenou cuketu a patizon a dále opékejte ještě dalších 10 minut. Můžete i déle, omáčka pak bude ještě chutnější.
- Ohřejte si zeleninový vývar případně vodu a směs zalijte. Nedávejte příliš, asi tak do poloviny výšky zeleniny, zakryjte pokličkou a duste doměkka (občas promíchejte). Na závěr omáčku zahustěte kudzu případně kukuřičným škrobem, který si rozmícháte v trošce studeného vývaru anebo vody, vlejete do omáčky a povaříte 1-2 minuty. Hotovou omáčku rozmixujte ponorným mixérem spolu se zhruba 3 lžícemi rostlinné smetany.
- Omáčku můžete ochutit pepřem, sojovou omáčkou či umeoctem.
- Dejte si vařit vodu, osolte ji a povařte připravené fazolky do změknutí. Pokud chcete, aby zůstaly hezky zelené, ihned po dovaření je schlaďte ve studené vodě.
- Do hotové omáčky vložte fazolky celé, případně pokrájené na menší kousky.
Další poznámky k receptu
- Zeleninu do základu omáčky můžete střídat, dá se použít také pastiňák, petržel, bílá část pórku, košťál z květáku či brokolice… Já použila žlutou mladou cuketu, která mi přijde chuťově jemnější a výraznější a mladý patizon.
- Fazolky si můžete uvařit už před samotnou přípravou omáčky, ale snažíme se, aby zelenina byla co možná nejvíce čerstvá/čerstvě uvařená, proto jsem fazolky vařila až na závěr.
- Olej můžete použít libovolný, já hodně používám olej olivový, sezamový anebo slunečnicový.
- Smetanu jsem použila mandlovou, ale můžete použít libovolnou rostlinnou smetanu.
- Jako přílohu použijte libovolnou obilovinu, my jsme tentokrát netradičně servírovali se žitnýma haluškama 🙂
Suroviny
- zelené či žluté fazolky
- 1 velká cibule
- 1 menší žlutá cuketa
- 1/2 menšího patizonu
- sůl
- 2 lžíce kudzu nebo kukuřičného škrobu
- zeleninový vývar
- olej
- cca 3 lžíce rostlinné smetany
Napsat komentář