


Tyto halušky nejsou bezlepkové, ale také nejsou z brambor, které používáme minimálně. V kombinaci s kysaným zelím a celerovým špekem jsou vynikající.
Postup
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji.
- Do mísy nasypejte krupici, mouku, mleté vlašské ořechy, sůl, přidejte vejce, lžíci oleje a vodu a vypracujte těsto. Pokud bude těsto příliš tuhé a nešlo by protlačit přes haluškové síto, přilejte ještě trochu vody.
- Těsto si rozdělte na dvě části a protlačujte ho přes síto na halušky do vroucí vody. Nechte halušky vyplavat, povařte ještě další 4-5 minut a vylovte cedníkem. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
- Celer oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky. Na pánvičce si rozpalte olej, nemusíte úplně šetřit, chceme, aby byl celer křupavý. Vložte celer, osolte a opékejte do zezlátnutí celeru.
- K hotovým haluškám přidáme kysané zelí (vodu vytlačte), promíchejte a navrch posypejte celerovými „špeky“.
Další poznámky k receptu
- U receptu na halušky jsem se inspirovala v kuchařce Hanky Zemanové. Tyto halušky jsou opravdu báječné.
- Celerový špek je verze špeku pro vegetariány. Ač má celer pro mnohé nevábnou chuť, takto upravený chutná i mnohým, kteří ho běžně nejedí.
- Kysané zelí použijte ideálně domácí, pokud nemáte, můžete zvolit například bio zelí Seeburger (kupuji v DM).
- Pokud máte raději halušky s bryndzou, je možné udělat kombinaci s bryndzou a celerovým špekem. (tuto verzi děláme zřídka, běžně mléčné výrobky nejíme)
Suroviny
Halušky
- 200 g celozrnné špaldové krupice
- 200 g polohrubé špaldové mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 200 ml vody
- 1 lžíce oleje
Suroviny
- celer
- kysané zelí
- olej
- sůl
Napsat komentář