Zapečený patizon s česnekem

Naše oblíbené dýně Hokkaido letos sežrali slimáci, zato se nám urodila spousta patizonů. Ty k našim oblíbeným zrovna nepatřily, ale překvapilo nás, jak tento jednoduchý recept chutnal lahodně.

Postup

  1. Patizon umyjte, rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na plátky asi půl centimetrů silné.
  2. Plech vytřete ne úplně tenkou vrstvou oleje. Naskládejte na něj patizon a plátky rovnou otočte, aby byl olej i nahoře (pokud se Vám nechce umývat plech, použijte pod olej ještě pečící papír).
  3. Patizon posolte.
  4. Česnek oloupejte a prolisujte. Hojně jím patizon posypejte.
  5. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte do zezlátnutí česneku.
  6. Podávjte.

Další poznámky k receptu

  • Olej volte podle chuti (olivový, slunečnicový, sezamový …).
  • Pokud chcete získat „kompletní talíř“, podávejte s obilovinou, trochou luštěnin, doplňte kopečkem mléčně kvašené zeleniny a troškou zeleniny čerstvé.
  • Jestliže je patizon mladý, nemusíte ho loupat. Pokud je starší, slupka by byla tvrdá a raději ho oloupejte. Vnitřek z patizonu můžete použít do vývaru (pokud nejsou semínka hořká).


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *